
Elvis Costello door Anton Corbijn.
Opdracht 1
Anton Corbijn fotografeert portretten van popartiesten. Hij is hiermee inmiddels wereldberoemd geworden. Ook maakt hij videoclips.
Waarom denk je dat zijn foto’s opvallen tussen andere foto’s van popartiesten?
Anton Corbijn zijn werk is denk ik beroemd omdat hij het heel natuurlijk en puur houdt, ipv de artietsten te vertellen wat ze moeten doen en hoe ze moeten staan laat hij ze vaak volledig vrij, het is veel intiemer. De foto's zijn ook niet opgemaakt of gephotoshopt, je ziet hun minderheden die elk ander mens ook heeft.

U2 album cover Joshua Tree door Anton Corbijn.
Als je een poster ziet in een blad zijn de foto's vaak helemaal gephotoshopt tot ze perfect zijn en lachen de artiesten altijd met een typische hollywoodsmile, Anton laat de menselijke kant van deze wereld artiesten zien.
De popfoto’s van Corbijn staan er om bekend dat de omgeving en de zwartwit korrelige structuur de sfeer van de muziek weergeven. google op de volgende foto´s: U2 (Joshua Tree), David Bowie, Elvis Costello en Miles Davis.
Welke sfeer hoort bij welke muzikant? Breekbaar, verdoofd, Opdringerig, Weermoedig, Speels, humoristisch, Serieus, Uitdagend

Rem door Anton Corbijn als cowboys.
David Bowie: breekbaar, weermoedig
Elvis Costello: verdoofd
U2: humoristisch, uitdagend
Miles Davis: serieus
Welke foto vind je de meeste emoties oproepen. Waarom?

Kurt Cobain door Anton Corbijn.
Ik vind de foto van Elvis Costello het mooist want je ziet dat Elvis 1 is met zijn gitaar en met zijn muziek en dat hoe moeilijk muziek schrijven ook is hij zich niet uit het veld laat slaan.
De foto van U2 is bedoelt als cover voor de album Joshua Tree. Beschrijf de poses van de bandleden.
De bandleden staan heel dichtbij elkaar met allemaal op een andere lijn, 3 kijken naar voren 1 naar links
Kun je uit de foto opmaken dat Bono de zanger is? Hoe heeft Corbijn dit verbeeld?
Je ziet dat Bono de zanger is omdat ze allemaal naar voren gedraaid staan behalve Bono, bovendien staat hij vooraan.


Gabbers, Rotterdam.
Saturnus, Teun Hocks (1990)
Bekijk de volgende foto van de popgroep REM: http://www.fanpop.com/clubs/anton-cor/images/29799294/title/work-with-rem-photo
Wat beelden de bandleden van REM uit?
De bandleden van REM zien eruit als stoere cowboys. .
Corbijn vertelt over deze foto dat het spontaan is ontstaan
Zie je dat ook als je deze foto vergelijkt met de foto van U2?
Anton zegt dat deze foto spontaan was in vergelijking tot de foto van U2 en dat kun je duidelijk zien omdat de foto van U2 is alles statisch terwijl die van REM heel bewegelijk is en omdat er zoveel tegelijk gebeurt
Bekijk nogmaals alle foto´s van Corbijn die je tot nu toe hebt bekeken.
Welke foto springt voor jou het meest uit. Waarom?
Ik heb zelf nog wat gezocht en kwam zo ook de foto's van Nirvana tegen gemaakt door Anton en ik zeg niet dat deze foto's het mooist zijn maar wel ik hecht wel meer waarde aan deze foto's omdat ik zelf fan ben van Nirvana. Dit portret van Kurt Cobain vind ik dan ook prachtig. Heel oprecht.
Opdracht 2

Geen titel, Teun Hocks (2002-2003). Hier zie je hoe Hocks speelt met de werkelijkheid.
Ellie Uyttenbroek en Ari Versluis: zet een styliste en een fotograaf bij elkaar en er ontstaat iets bijzonders. Beiden zijn geïntrigeerd door 'dresscodes' (en dus identiteit) van diverse sociale groepen (culturen) en hebben dit de afgelopen 8 jaar via fotografie vastgelegd. De serie foto's, genaamd Exactitudes, laten een tegenstelling zien van 'exact & attitude'.
De link geeft vast een voorproefje: kies een willekeurig vakje & laat je verrassen - wat te denken van sleeves, bouncers, ghoullies, gabberbitches & gameboys? Ga naar de site www.exactitudes.com
Wat zou de reden zijn voor de fotograaf om deze series te maken?
Ik denk dat de maker deze serie heeft gemaakt om te laten zien hoe makkelijk het is om mensen in groepen in te delen.

Mirror, Margi Geerlinks (2000)
De geportretteerden zijn aangekleed door een styliste en moeten een pose aannemen die de fotograaf hen opgelegd.
Vind je dit dan nog wel portretfotografie? Vind je het nog wel het doel nastreven?
Als alle mensen gewoon zijn aangekleed vind ik het eigenlijk geen portretfotografie meer, je haalt de eigenheid van iemand weg en vervangt t door naar iets naar jouw hand, je creeert allemaal poppetjes zonder eigen stijl, het is geen portretfotografie meer ik weet niet wat het wel is.

Mothers, Margi Geerlinks (2000) Deze foto stond ook in het Rails Magazine.
Zouden de foto´s net zo sterk zijn als ze niet in serie van twaalf stuks gepresenteerd zouden worden? Verklaar jouw antwoord.
De foto's hebben nog wel kracht omdat ze samen gepresenteerd worden, zonder dit zouden ze compleet hun kracht verliezen. Het zou gewoon een foto zijn, maar als 12 precies dezelfde typetjes in 1x worden gepresenteerd is het van wow, groepering is zo makkelijk.
Welke serie spreekt jou het meest aan? Waarom?
Ik vind de serie gabbers het leukst omdat ik ze er heel erg grappig vindt uitzien.
Opdracht 3

Portret gemaakt door Rineke Dijkstra.
Ga naar http://www.artnet.com en type Teun Hocks in. Bekijk alle 25 foto´s die op deze site staan. Kies een foto uit die jou het meest aanspreekt
Wat zie je op deze foto?
Ik vind Saturnus van Teun Hocks erg mooi omdat het een beetje speelt met de werkelijkheid. Je ziet op de foto een man met weggedraaide ogen en met ronddraaiend servies. Het is een menselijke saturnus.
Wat zijn de belangrijkste elementen van deze foto. Kies drie beeldende middelen uit onderstaande lijst uit en zet ze in volgorde van belangrijkheid:
Sfeer - compositie - pose - attributen - licht - model - kleur - decor.

Maxima door Erwin Olaf.
Hiernaast zie je een afbeelding van een surrealistisch schilderij geschilderd door Magritte.
Zie je overeenkomsten met de foto´s van Hocks? Noem er drie.
(Het lukte niet om de foto te kopieren en terug te plakken dus helaas staat hij er niet). Ik zie zeker overeenkomsten tussen Magritte en Hocks, beiden spelen met de werkelijkheid of spotten met een activiteit, ook lijken alle foto's schilderijen, alsof het foto's zijn van Margritte's kunstwerken. Ook maken beide kunstenaars gebruik van veel bewegende beelden.
Zou je de foto´s van Hocks surrealistisch kunnen noemen?
Ja het is de verdraaide werkelijkheid.
Hoe heeft Hocks deze foto´s gemaakt denk je? Beschrijf van begin tot eind.'s
Om eerlijk te zijn heb ik echt geen idee, wel kan ik mij voorstellen dat hij veel met licht heeft gespeeld en tijdens het maken van de foto's veel dingen heeft laten bewegen. En de foto's achteraf natuurlijk goed te bewerken.
Opdracht 4

Barry Hay, voor de landelijke campagne: Don't Stop The Music.
Ga naar de website http://www.torchgallery.com/margi-geerlinks.html en bekijk de foto’s van Margi Geerlinks
Wat is je eerste indruk van de foto´s?
Het eerste woord wat in mij opkwam was: anders. Ik moest bij veel van de foto's ook twee keer kijken. Ik vind het wel hele gave foto's, echt heel knap gemaakt.
Wat zou de fotografe met deze foto´s willen uitdrukken?
Ze denk ik laten zien dat onze identiteit wordt gecreeerd door invloeden van andrere (overigens ook de gedachtegang van Foucault maar dat terzijde) Geerlinks legt dit vast in absurde foto's. Een voorbeeld is een oudere vrouw die make-up opdoet om te kunnen voldoen aan de hoge schoonheidsstandaard van de maatschappij.
Vind je dat de fotografe daarin is geslaagd?
Jazeker, de foto's zijn heel mooi en hebben een sterke uitstraling.
Een aantal foto´s van Margi Geerlinks stond afgedrukt in het NS blad RAILS en werd als schokkend ervaren. De RAILS bladen werden uit de treinen gehaald. Via de link:http://www.lennyoosterwijk.nl kun je via de zoekfunctie de Rails van april 2001 vinden (via de r van Rails, en dan de paar laatste pagina’s).
Kun je argumenten bedenken voor de tegenstanders van deze foto´s?
Zelf snap ik niet echt waarom het weg is gehaald maar ik denk omdat er veel naaktheid zat in de foto's sommige mensen hebben dat blijkbaar als schokkend ervaren.
Welk argument zou je als fotografe kunnen bedenken om deze foto´s te verdedigen?
Er bestaat ook kunst zonder kleren, hoezo mag met wel en zonder niet? Is dit waar de gerns ligt.
Welke technieken zou Geerlinks hebben gebruikt voor deze foto´s?
Ik denk dat ze voor de foto van de oude vrouw heel veel belichting en photoshop heeft gebruikt. De ene kant wel photoshoppen en de andere niet.
Opdracht 5
De foto´s van Rineke Dijkstra worden gepubliceerd in tijdschriften en tentoongesteld op exposities. Midden in het beeldvlak staan haar fotomodellen en ze kijken recht in de lens. Schuchter, vol verwachting of stoer. Rineke Dijkstra laat mensen die voor haar camera willen poseren bij voorkeur zelf hun houding bepalen. Genadeloos legt Dijkstra hun ziel dan keer op keer vast.
'Ik probeer te bereiken dat je als kijker in de huid van iemand anders kunt kruipen. Ik zoek altijd onderwerpen die iets universeels hebben, bepaalde ervaringen die iedereen wel kent. Maar op een bepaald moment van fotograferen of filmen moet je juist weer specifiek zijn, kijken naar wat mensen van elkaar onderscheidt. En dat zijn vaak kleine details, een houding, een gebaar of een oogopslag'
Ga naar de website http://www.mariangoodman.com/artists/rineke-dijkstra en bekijk het werk van Dijkstra.
Maakt Rineke Dijkstra gebruik van een styliste denk je? Kun je dat aan de foto´s zien?
Ik denk van niet, ik zie geen make-up en de kleding is denk ik door de modellen zelf uitgekozen, het is allemaal heel casual.
Rineke Dijkstra staat bekend als een fotografe die de kwetsbaarheid van de mens zichtbaar maakt.
Ben je het met deze algemene mening eens? Verklaar jouw antwoord d.m.v haar foto
Op deze website staan maar 5 foto's van Dijkstra dus heb ik verder gezocht en ik ben het er wel degelijk mee eens, Dijkstra doorboort de mens.
weet ze de kwetsbaarheid beeldend te vertalen? Met welke beeldende middelen (materiaal, compositie, attributen, techniek, kleurgebruik, decor enz.)
Ja ze doet het heel goed maar juist door weinig, ze doet dit door decor, techniek en kleurgebruik. Weinig kleur en als er kleur is het liefst maar een. Ze gebruikt een eentonig decor waardoor de focus echt alleen nog maar op de persoon ligt.
Opdracht 6
Ga naar www.erwinolaf.com en klik op commerce. Zoek tussen de portraits de vier foto’s van koningin Maxima op.
Vind je dit typische staatsieportretten*? Waarom wel/waarom niet?
Ja dit zijn staatsportretten, Maxima staat erop met jurk en kroon.
Wat valt je op aan kleurgebruik en lichtval?
Licht valt enkel op het onderwerp en het zijn erg teruggedrongen kleuren, ze springen er niet uit, het zijn saaie kleuren.
Welke associaties heb je bij de verschillende foto’s? Omcirkel minimaal twee woorden: Trots, Weemoedig, Intiem, Kwetsbaar, Statig, Speels, Vrouwelijk.
Trots, intiem, kwetsbaar en statig.
Zouden deze foto’s in het zwart/wit dezelfde kracht hebben? Waarom wel/niet?
Nee de foto's zouden minder kracht hebben, de kleuren zouden allemaal een beetje samenvallen en het licht zou minder duidelijk op 1 ding gericht zijn.
Je zou kunnen zeggen dat de inbreng van de fotograaf zo dominant is dat er weinig sprake is van een echt staatsieportret.
Ben je het hiermee eens of niet? Waarom?
Nee het is nog steeds een staatsieportret, het is alleen iets natuurlijker, op de meeste staatsieportretten staat de persoon met opgeheven hoofd naar de camera, nu is dat iets anders maar dan is het nog steeds een staatsieportret.
Bekijk foto van Golden Earring zanger Barry Hay. Deze foto is gemaakt voor een landelijke campagne.
Kun jij bedenken wat voor een campagne dit zou kunnen zijn?
Ik denk een campagne om het illegaal downloaden van muziek te stoppen, dat gebeurt tegenwoordig hel veel en hierdoor verdienen artiesten minder dan eerst.
Opdracht 7
Noem bij elk van onderstaande fotografen drie woorden die je bij ze vindt passen:
Anton Corbijn: Muziek, Internationaal, Intiem.
Ellie Uyttenboek: Georganiseerd, Simpel, Hetzelfde.
Teun Hocks: Abstract, Surrealistisch, Anders.
Margi Geerlinks: Illusie, Actueel, Photoshop.
Rineke Dijkstra: Intiem, Kwetsbaar, Krachtig.
Erwin Olaf: Vakmanschap, Eentonig, Serieus.
Welke manier van fotograferen spreekt jou het meest aan? Waarom?
Ik hoe zelf heel erg van portretten en de hoeveelheid woorden die een foto kan zeggen, ik zie dit vooral bij Anton Corbijn en Rineke Dijkstra. Ook vind ik de foto's van Margi Geerlinks heel gaaf omdat die een controverse twist bevatten.
Welke achtergronden, decors en attributen spreken jou het meest aan?
Ik vind het mooi als attributen op een portret iets zeggen over de persoon zoals bij Rineke Dijstra, het feit dat die jongen zijn legeroutfit aanheeft maakt het toch allemaal iets echter. Een decor kan ook iets over iemand zeggen, kijk maar naar de foto van Elvis Costello. Vaak vind ik het wel fijn als de achtergronden rustig zijn, ik wil mij als kijker vol kunnen focussen op het persoon.
Ik hou van zwart/wit, sepia of kleuren foto´ Omcirkel welke jou het meest aanspreken.
Zwart-wit en kleur vind ik het mooist, ligt er aan wat voor foto is wat beter is. De gabbers hadden bijvoorbeeld nooit in het zwart-wit gekund, de felle kleuren van hun jasjes passen bij hun hele karakter als je die weghaalt neem je ook de kracht van de foto weg.
De mooiste foto die ik heb gezien is de jonge soldaat gemaakt door Rineke Dijkstra
De reden dat deze mij aanspreekt is omdat deze foto duizend woorden spreekt, je ziet de oorlog op zijn gezicht.
Mijn portret zou ik door de volgende fotograaf laten maken: Anton Corbijn, alles wat hij vastlegt is heel erg mooi.
Doe opdracht
Helaas is zijn mijn vader en zus en Peru en mijn moeder in Nigeria deze dag dus kan ik geen foto met hun leveren, wel heb ik een foto gemaakt van een schilderij van mij van een jaar geleden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb